Oefentips voor ouders

Hoe kan ik mijn kind steunen?

Geef een kind in de vroege, pre- instrument jaren kinderen (speelgoed) instrumenten cadeau zodat er altijd een instrument in de buurt is waarop getrommeld, geplukt of geblazen kan worden. Zing liedjes “onder begeleiding” van een instrument. Muziek maken hoort erbij.

“Christina benadert leerlingen en ouders op een prettige en positieve manier. Ze helpt de leerling om zich te ontwikkelen en het spel op een hoger niveau te krijgen zonder dat het voelt als een MOETEN.”

Stimuleren

Maak muziek en de viool een vaak terugkerend onderwerp, bekijk met regelmaat samen YouTube filmpjes van andere spelende kinderen en ga naar concerten.

Kies een moment

Net als tanden poetsen hoort oefenen er gewoon bij. Help jouw kind bij het indelen van de dag en om een oefenmoment uit te kiezen en bewaak deze afspraak. Door regelmatig te oefenen gaat jouw kind met steeds meer gemak spelen.

Omgeving

Help om de meest optimale oefenomgeving te creëren: Zet alles klaar: boeken open op de juiste pagina, CD-speler aan met de CD erin en bedien die zo nodig. Lees mee met een potlood en maak lol samen met klapoefeningen. Opdrachten afvinken is ook leuk. Improviseer samen. Trek er zelf een uurtje of twee voor uit om zelf muziek te leren lezen zodat kan je met een trommel mee kan doen.

Aanmoedigen

Heb het met jouw kind over de voordelen van een instrument bespelen, dat zij met anderen kan spelen en op het podium, dat ze er slim van wordt enz. zodat, als zij tegen uitdagingen aankijkt, de motivatie heeft om door te gaan. Ga de confrontatie met je kind aan. Zij heeft gekozen voor een instrument en weet dat het niet altijd makkelijk zal zijn. Als je haar aanmoedigt om door te zetten, zal zij je later dankbaar zijn.

Feedback geven

Is uw kind snel tevreden met zijn spel of is hij juist perfectionistisch? Moedig hem aan om zijn grenzen te verzetten, om door te zetten, of om te genieten en geef hem regelmatig positieve feedback. Help hem om een positieve oefensfeer neer te zetten. Muziek maken is een cadeautje met als belangrijkste beloning het resultaat. Na het oefenen kun je iets dat je eerst niet kon! (zie ook Oefentips)

“Christina staat open voor overleg met ouders in wat hun kind nodig heeft.”

Belonen

Bouw beloningssystemen in, bijvoorbeeld een rij smarties voor de passage die 10 keer moet, sluit af met een kopje thee en koekje en ga langs de ijsboer na een concert.

Optreden

Treedt regelmatig op voor omaʼs, opaʼs, vriendjes, de buren en de knuffels om bevestiging, aanmoediging en momenten van trots te creëren. Maak samen toegangskaarten en buig voor het applaus.

Richtlijnen:

  • Kinderen van 4 tot 6 jaar elke keer mee oefenen.
  • Kinderen van 6 t/m 8 jaar twee keer per week mee oefenen.
  • Kinderen van 9 t/m 17 jaar één keer per week in het schrift meekijken.

“Als mensen zelf iets maken, worden ze er verliefd op. Het is niet moeilijk om mensen te motiveren, maar er zijn nog meer drijfveren. Belangrijk is voldoening, dat je trots bent op je werk. En dat bereik je alleen door energie in je werk te steken.”

– Dan Ariely