Altvioolles

Een klasse apart

De altviool is het oudste lid van de vioolfamilie en stamt uit de 16de eeuw. Vanwege zijn grotere maat kan het een heel geschikt instrument zijn voor lange mensen, maar men kiest de altviool vooral vanwegen zijn karakter en klank. Tegenwoordig zijn er zowel altviolen met de voormaten van de viool als kindervoormaten te huur of te koop.

Strijktrio, kwartet en orkest

De altviool is iets groter dan de viool. Waar de klankkast van een viool zowat 35 cm lang is, heeft de altviool een lengte van 37,5 cm tot 44 cm. De vier snaren zijn gestemd als c-g-d’-a’, een kwint lager dan de viool. De altviool heeft een interessante rol in een ensemble of orkest. Soms speelt de altviolist:

  • een ondersteunende stem, om de harmonische opbouw compleet te maken, waarbij ze niet te sterk mag spelen;
  • een basstem, bijvoorbeeld als de cello een melodie speelt; ze moet dan goed gehoord worden;
  • een tweede stem tegen de eerste viool of cello aan – ook dan moet de alt goed gehoord worden;
  • een solopassage

 

 

“When I am playing the viola, I feel a sense of oneness with the instrument that I never felt when playing the violin.”

William Primrose

Onmiskenbaar zwoele klank

De formanten in de resonantie door de klankkast van een altviool liggen ongeveer een terts te hoog voor zijn stemming. Daardoor klinkt de alt altijd wat meer omfloerst dan de kleinere viool of de grotere cello.

Net als de zwoele stem van Sally Hawkins in de verfilming van Persuasion (Jane Austen). Hoor je de melodie van de altviool op de achtergrond? Hoe toepasselijk!