Over mij

Vanaf het moment dat ik mijn viool zag liggen als meisje van 6, ben ik er onafscheidelijk van. Wat vond ik dat toch prachtig! En in de roerige jaren ʻ80 en ʻ90 in Zimbabwe en Zuid-Afrika, de landen van mijn jeugd, vond ik in het viool- en pianospel rust, zelf-expressie, uitdaging en ontelbare momenten van geluk.

Van jeugdorkesten, concoursen, kwartet, ensemble tot solo spelen met orkest heb ik toen alle kansen met beide handen aangepakt. Na drie jaar intensief vioolles te hebben gevolgd bij Patricia Robinson (Schot) besloot ik als 17-jarige mijn muziekstudie voort te zetten in Nederland aan het conservatorium van Amsterdam en daarna Rotterdam.

Kenmerkend voor deze periode was de bij-coaching van een bekende Cesar Therapeute van wie ik het natuurlijke ritme van het bewegingsapparaat heb geleerd. Nu nog geniet ik van de fantastische lessen van o.a. Peter Brunt, Skye Carman, Jeroen de Groot en Arkady Gutnikov, die op hun buurt door grootheden als Ivan Galamian en Ivry Gitlis zijn opgeleid.

Vioolspel en muziek maken in al zijn vormen, zij het als performer of pedagoge is mijn passie. Elkaar ontmoeten en raken via muziek, van elkaar leren en mooie muziek met andere delen.

Het is mij een eer en genoegen als pedagoge om samen met een leerling een instrument steeds beter te leren beheersen, om alle kleuren uit dat instrument te leren toveren en om onbegrensd te leren spelen: een uniek avontuur! De veelzijdigheid en balans van de muziek zal mij altijd blijven inspireren.

Mijn ervaring

Solo: Durban City Orchestra: Mozart KV219 Tutti: Het Ballet Orkest, Metropole Orkest, Radio Filharmonisch Orkest Concertmeester: Opera Spanga, Het Promenade Orkest Aanvoerder tweede viool: Natal Youth Orchestra, Magogo Kamerorkest, Nederlands Promenade Orkest CD’s: Emilie-Claire Barlow: Clear Day, Snarky Puppy en Metropole Orkest, 2016 Grammy Award: Sylva Radio: Suid-Afrika, hobo kwartet en strijkers ensemble Uitzendingen: Una Voce Particulare, Max Proms, EuroPride, Uitmarkt Kamermuziek: Het Kwartet, Viool/ cello duo Pedagoge: Viool/ altviool pedagoge Muziekschool Zuid-Kennemerland: eigen viool studio sinds 2001

Producties

Trompet voor Olifant is een muzikale voorstelling speciaal voor op de basisschool.

Diploma’s en studies

Conservatorium van Amsterdam, Bachelor (Leertouwer/Repco); Codarts, Masters (Shamir); Auditie Training (o.a. Carman); The Associated Board of the Royal Schools of Music 1988 Grade 7 piano-Merit, 1991 Grade 8 viool-Distinction; Silver/Goud Diplomas o.a. The Salisbury Eisteddfod Society, Queensburgh Festival of Arts, Kunswedstryde van die Durbanse Afrikaanse Skakelraad, Natal Eisteddfod Durban.