Oefentips

Oefenen is heerlijk!

Aanmoediging en structuur voor iedereen die overweegt de viool te spelen, zijn vioolspel wil hervatten, voor de gevorderde leerling en voor ouders die zijn kind wil begeleiden in het oefenen van de viool.

Natuurlijk is oefenen de weg naar een doel, zoals een concert geven, een samenspel les of heel mooi spelen. Maar oefenen is ook nog veel meer: het is een doel op zich, een ware kunst. Met als resultaat dat je er naar uitkijkt, voor de ontspanning, dat je opgaat in het verhaal dat je uit jouw instrument tovert, jouw versterkte armen en fijne houding, de rust in jouw hoofd als je even geen aandacht geeft aan de dagelijkse rompslomp, de voldoening van een behaalde resultaat. Hoe ziet een goede oefensessie eruit? Hier zijn een aantal tips ter inspiratie:

Oefen kort en vaak. Voor een kind van gemiddeld 5 jaar is dit 10 tot 15 minuten eventueel afgewisseld met andere muzikale activiteiten zoals kleuren en klappen.Voor een volwassen is dit 25 minuten. Zo profiteer je van hoge concentratie, word je niet fysiek moe en zijn de resultaten dus zo wie zo beter.

Maak voor jezelf elke keer een of meer haalbare doelen. Als je weet wat je wilt bereiken kom je daar makkelijker en kan je ook de voldoening ervan ervaren. Voorbeeld: ik wil 4 maten van een 16e passage vloeiend krijgen, recht strijken, of aan mijn intonatie werken. Schrijf het doel op.

Wees creatief. Isoleer de uitdagende noten of struikelblokken en pas er technieken van de les toe. Speel bijvoorbeeld elke noot 3 keer, of houd ze 4 tellen aan, speel ze achterste voren en/of met ritmes.

Oefen slim en efficiënt. Een noot, beweging of houding 3 keer gemaakt is al in de spiergeheugen opgeslagen. Foute noten, bewegingen en houdingen dus ook. Langzaam oefenen is het grote geheim! Oefen niet alleen de leukste liedjes; meegegeven oefeningen nemen een paar minuten in beslag maar hebben veel impact.

Oefen “ruimte”. Oefen in een stille, opgeruimde ruimte zonder afleidende factoren, Hang inspirerende posters of teksten op. Een foto van jezelf op het podium of in een band. Staat alles in jouw ruimte klaar wat je nodig zou kunnen hebben? Denk aan een potlood en gum, een keyboard plaat voor de hele en halve tonen, jouw notitie schrift open op de juiste bladzijde, metronoom, glas water, CD speler aan met de CD erin, voorraad smarties voor de passage die 10 keer gespeeld moet worden, klok, kleur potloden enz.

Wees positief bij het oefenen. Negativiteit leidt niet alleen tot spierspanning, ontrefzekere vingers en een gespannen toon, maar dan kom je uit jouw creatieve vloei. Als je merkt dat je in een negatieve spiraal belandt, stop: pak een Iers volksliedje of iets wat je in jouw muzikaliteit en ontspanning brengt, en ga weer verder als je weer de uitdaging aan kunt. Stel je even voor hoe het uiteindelijke zal klinken en haal daar jouw motivatie uit.

Beloon jezelf. Taken afvinken op een eigen of door de juf gemaakte rooster, wie houdt er niet van! Sluit af met een liedje wat je al heel goed kan en waar je blij van wordt. Schrijf op waar je mee zit, waar je het de volgende keer wil oppakken, schrijf tenminste een ding op waar je blij mee bent van jouw oefensessie (of vertel het aan iemand). Neem de tijd voor jezelf om na te genieten met een kopje thee.