Kamermuziek

Mijn innig geliefde viool

Vier repetities van 1,5 uur (beginners) of 2 uur (gevorderden)

De magie van het samenspel… Daar zijn heel veel mooie boeken over geschreven en prachtige films over gemaakt. De balans tussen de eigenheid van jouw klank neerzetten en het samensmelten met de klanken van de andere violen; wanneer neem je de leiding; wanneer laat je je leiden? Er worden mondelinge afspraken gemaakt, en ontelbaar veel aanwijzingen via lichaamstaal. Luisteren, luisteren, reageren…

In deze intieme cursus gaan de 4 deelnemers het samenspel met elkaar onderzoeken. Vier stukken in kwartet bezetting, en iedereen krijgt álle vier stemmen te spelen. Elke repetitie speel je vier verschillende rollen: SATB. Zodoende leer je elke stuk van binnenstebuiten kennen en ontwikkel je niet alleen jouw samenspelkwaliteiten, maar ook jouw klankkleur.

Niveau indicatie

Beginners kwartet: beheersing van de noten in de eerste positie van 2 mollen tot 3 kruisen. Maat kunnen houden.

Gevorderden kwartet: met gemak tot in de vierde positie kunnen spelen; toonsoorten van 3 mollen tot 4 kruisen, het hebben van een goed ritmisch gevoel, en vibrato.

Meer informatie volgt…

Zomerweekend kamermuziek 8 en 9 augustus 2020

In dit kamermuziekweekend voor strijkers kan je je hart ophalen met het spelen van mooie muziek. In drie repetitieruimtes worden duos, trios en kwartetten gevormd in meerdere opstellingen. Zodoende leer je meerdere medespelers in kleine bezetting kennen. Er is tijd en ruimte om een homogene klank en speelwijze te ontwikkelen.

November project voor kinderen

Donderdag 7, 14, 21 en 28 november 2020

 

 

Motiverend!

Indrukwekkend hoe mooi het klonk toen de gehele groep samen speelden.

Ik zou dit weekend zeker aan anderen aanbevelen.

Kamermuziek is een genre in de klassieke muziek, waaronder muziek voor kleine, enkelvoudige bezettingen wordt verstaan, die bij wijze van spreken in een (grote) huiskamer kan worden gespeeld. 

We leren gezellig en ongedwongen met elkaar muziek te spelen met een gelaagd structuur; dat wil zeggen dat er meerdere partijen tegelijkertijd gespeeld worden, wat een hele rijke belevenis is. Op deze manier leer je de muziek van binnen uit goed kennen.

Waarom

Iedereen kan leren om kamermuziek te spelen en daarvan te genieten, of je nu beginner bent, licht gevorderd of gevorderd. Een maand van tevoren worden de partijen toegestuurd zodat je je tijdig vertrouwd kunt maken met jouw partij. Je krijgt muziek op een speel-technisch niveau waar je je comfortabel bij voelt, zodat je optimaal kunt genieten van de aspecten die kamermuziek zo bijzonder maken.

Aspecten

  • Als een vloeiend geheel samen bewegen met je medespelers van noot naar noot.
  • Je intonatie (zuiverheid van toonhoogte) en articulatie laten samensmelten met dat van je medespelers.
  • De functies van jouw partij begrijpen en optimaal neerzetten; hetzij de melodie, de sub melodie, de begeleiding of een dragende functie.
  • Je samenspel kwaliteiten ontwikkelen: leidend en volgend, drijvende kracht en dissident.

Leuke extra’s

  • Kamermuziek maken is niet alleen gezellig maar het kan jouw spel een enorme boost geven. 
  • Je leert relativeren: iedereen vindt één of meerdere aspecten van vioolspel en samenspel uitdagend; zó leren we van elkaar. 
  • Soms leer je iets makkelijker van je medespelers dan van je coach: die kan het immers toch al? 
  • Optredens doen we samen met en voor elkaar, je leert om op je medespelers te vertrouwen en om er te zijn voor de ander.