Trompet voor Olifant

Als collega’s in orkesten, op de muziekschool en als vriendinnen hebben Christina en Gerda samen de muzikale voorstelling Trompet voor Olifant gemaakt. Een belangrijk thema in onze gesprekken is: elkaar tegenkomen in de muziek; hoe simpel, hoe mooi!

In schooljaar 2015/ 2016 hebben ze dit inzicht kunnen delen met de kinderen van de basisscholen in Bloemendaal en dankzij een Cultuur Prijs van Univé, de leerlingen op Basisschool de Werkschuit en Brederode Dalton. Met als uitgangspunt het boek “Trompet voor Olifant” van Max Velthuijs en coaching van theaterregisseur Bart van Heel, wordt de voorstelling nu op basisscholen uitgevoerd.

Het verhaal

Krokodil speelt viool, muziek is haar lust en haar leven. Maar buurvrouw olifant wordt gek van het lawaai! Op een dag besluit Olifant ook muziek te gaan maken. Ze kiest trompet. En dan heb je de poppen aan het dansen…

Gerda Postma

Gerda studeerde vanaf 2002 trompet bij Auke van der Merk en Hessel Buma aan het Noord Nederlands Conservatorium te Groningen. Ze is in 2006 afgestudeerd aan het Noord Nederlands Conservatorium en werd ook in dat jaar toegelaten tot de masteropleiding in Den Haag, waar ze les kreeg van Ad van Zon. Hier behaalde zij in 2008 haar master of music.

Ze volgde masterclasses bij o.a. Reinhold Friedrich, Frits Damrow, Peter Masseurs, Gabor Tarkovich, Hans Gansch en Kristian Stenstrub. Ze won de Harten Aas trofee en prijzen bij het Prinses Christina Concours.

Gerda treedt regelmatig op als solist, ook speelt zij in verschillende orkesten en ensembles. Gerda is sinds 2007 als docent klein koper werkzaam bij de Muziekschool Bloemendaal. Samen met Christina Knoll speelt zij deze muzikale voorstelling Trompet voor Olifant.

Naast dat deze voorstelling een muzikale beleving is, gaat het ook over pesten, ruzie maken en uiteindelijk door de muziek vrienden worden. Het verhaal laat zien dat iedereen een kunstenaar kan zijn, in welke vorm dan ook.

Goed om te weten: de voorstelling is kleinschalig. We lopen door de kinderen, er is geen afstand tussen artiesten en publiek. De kinderen denken en spelen ook mee, ze ervaren hoe leuk het is om samen te musiceren.

De voorstelling is geschikt voor de groepen 1 t/m 5 en vindt plaats op de basisschool zelf in een groot lokaal of gymzaal voor maximaal 90 kinderen tegelijk. Voor twee voorstellingen in de ochtend wordt er een gage van €500,- gehanteerd.

Trompet voor Olifant op uw school?

Dat kan! De voorstelling kan met of zonder module.